Adósmentés, adósságrendezés segítség

A végrehajtás menete

 

 

Ez a végrehajtás menete, amikor valaki nem tudja fizetni a jelzáloghitelét

 


Első lépés: fizetési felszólítás


Amennyiben a hitelt felvevő nem tudja fizetni a törlesztő részleteit, a bank általában egy fizetési felszólítást küld az ügyfélnek, amelyben felhívja a figyelmet a tartozásra, valamint az esetleges következményekre.

 

 

Második lépés: adósságrendezési eljárás


Ha az ügyfél továbbra sem tudja rendezni a tartozását, akkor a bank adósságrendezési eljárást kezdeményezhet az ügyféllel. Az adósságrendezési eljárás során a bank és az ügyfél abból a célból tárgyalnak egymással, hogy megtalálják a legjobb megoldást a tartozás rendezésére.

 

 

Harmadik lépés: végrehajtási eljárás


Ha az adósságrendezési eljárás nem vezet eredményre, a bank elindíthatja a végrehajtási eljárást. A Felszámolási és Végrehajtási Törvényben szabályozott végrehajtási eljárás során a bank az ügyfél ingatlanát lefoglalja és értékesíti, a tartozása fedezése céljából. 

 

 

Negyedik lépés: az ingatlan értékesítése


Az ingatlan értékesítése általában a közjegyző felügyelete alatt zajlik. Az értékesítési ár kialakítása során a bank az értékbecslés alapján meghatározza az ingatlan értékét. Az értékesítésből származó összegből először kifizetik a végrehajtási költségeket, majd a tartozást. Ha az eladás során több összeg gyűlik össze, mint amennyivel az ügyfél tartozik, akkor a bank a többletet az ügyfélnek visszafizeti.

 

A jelzáloghitel esetében a végrehajtási eljárás csak arra az ingatlanra vonatkozik, amely biztosítékul volt bevonva a hitelintézet számára, de az adós más ingó-, és ingatlan vagyonára vonatkozó végrehajtási eljárás is indítható, amennyiben az az adósság fedezéséhez szükséges.

 

 

Bizonytalan az adósságával kapcsolatos kérdésekben? 


Kérje szakértőnk segítségét!