ADÓSMENTÉS, ADÓSSÁGRENDEZÉS SEGÍTSÉG

Tegye fel kérdéseit és mi megválaszoljuk!

Töltse ki az oldal alján található űrlapot és küldje el kérdéseit, melyet szakembereink megválaszolnak!

2023.09.19.:

 

Arra szeretnék választ kapni, ha egy tartozás miatt árverés alatt lévő ingatlannak három tulajdonosa van, akkor az egyikőjük a kikiáltási áron megveheti e az ingatlant előárverezési jogával élve vagy ezen a módon nem foszthatja meg a többieket a licit általi esetleges magasabb értékesítési ártól?

 

Amennyiben élni kíván az előárverezési (elővételi) jogával, rendelkeznie kell egy árverési nyilvántartási regisztrációval. Ezt bármely végrehajtónál – előzetes egyeztetés követően – megteheti 6eFt díj ellenében. Regisztráció után hozzáférhet az MBVK.hu oldalon a végrehajtó által meghirdetett ingatlan árverési hirdetményéhez, és az ingatlanra vevőként bejelentkezhet a kikiáltási ár 10%-nak megfelelő összeg befizetésével a bírósági végrehajtói számlára. Az előárverezési (elővásárlási) jogát személyesen a végrehajtónál igazolhatja tulajdoni lappal, majd a licitálás során az árverés befejezéséig "tartania kell" a legmagasabb összegű vételi ajánlatot. Kívülálló harmadik személynek mindig "emelnie kell a téten", erre az Ön esetében nincs szükség. Ha az árverésen Öné lett a nyertes vételi ajánlat, akkor a továbbiakban már a rendes árverési vevőre vonatkozó szabályok szerint kell eljárjon, amiben a végrehajtó segítséget nyújt.

Emellett - a végrehajtás lezárásáig - bármikor megvásárolhatja a végrehajtás alatt lévő ingatlanrészt úgy, hogy a vételárból először a végrehajtónál megfizetik a fennálló tartozást és tehermentesítik az ingatlant. Ehhez persze konszenzus kell a tulajdonosok között. Nem egyszerű szerződésről lévén szó, dr. Nagy Zoltán ügyvédet, ingatlan szakjogászunkat tudom ajánlani a jogi forgatókönyv elkészítésére és az okiratszerkesztésre: +36/30-932-4284znagy_dr@innosec.hu