Adósmentés, adósságrendezés segítség

Mit tegyünk, ha nem tudjuk fizetni a lakáshitelünket?

 

Ha nem tudja fizetni a lakáshitelét, azonnal kapcsolatba kell lépnie a hitelintézettel, amelytől a hitelt felvette. Az azonnali értesítés a legfontosabb lépés, mert lehetőséget ad arra, hogy együttműködést alakítsanak ki a hitelintézettel a nehézségek megoldására.

 
A következőket teheti ebben a helyzetben:


1. Fizesse ki a hitelintézet felé a késedelmi díjat, és keressen megoldást arra, hogy visszafizesse a lejárt törlesztőrészletet. Ha nem tud egyszerre mindent kifizetni, akkor kérheti a hitelintézettől, hogy részletekben fizethessen.


2. Beszéljen a hitelintézettel arról, hogy milyen lehetőségei vannak a törlesztési futamidő módosítására. A hitelintézet lehetőséget adhat a törlesztési időszak meghosszabbítására, amely csökkenti a havi törlesztőrészletet. Ezenkívül olyan lehetőség is van, hogy a hitel konstrukciót átalakítsák fix vagy változó kamatozásúvá.
 

3. Ha a helyzet súlyosabb, a hitelintézet lehetőséget adhat a fizetési halasztásra, vagyis a törlesztési időszak meghosszabbítására egy bizonyos időre. A fizetési moratórium segítségével rövid időre enyhülhet a pénzügyi terhelés, de érdemes tudni, hogy az időszak alatt továbbra is folyamatosan gyűlnek a kamatköltségek, és a visszafizetendő összeg is emelkedni fog.
 

4. Amennyiben nincs lehetősége a törlesztőrészletek fizetésére, a hitelintézetnek jogában áll elindítani a végrehajtási eljárást, amely során az ingatlant árverésre bocsátják annak érdekében, hogy a hitelintézet a késedelmi költségeket és a fennmaradó kölcsön összeget visszakapja.
 

5. Ha minden egyeztetés ellenére sem tudja fizetni a hitelt, akkor érdemes szakemberrel konzultálni, például hitelkonszolidációs szakértővel, jogi szakemberrel, vagy adósságrendezési szakemberrel. Ők segíthetnek megoldást találni a pénzügyi nehézségekre és a továbbiakban elkerülni az adósságcsapdát.